Čajík to je klasika - ale plody k sušení je třeba sbírat před prvními mrazíky. Pokud nechcete přijít o cenný vitamín C, tak čaj nevařte. Ideální je šípky nechat louhovat přes noc ve studené vodě a poté výluh zahřát do 60°C. V případě, kdy chcete využít jiné dary šípku a to látky, které podpoří váš žilní a cévní systém, pak šípek nechte přejít varem.
Já vám ještě ale doporučím jednu dobrotu, kterou dělám již řádku let a to šípkový likér.
Šípkový likér
Nasbírejte šípky přešlé prvním mrazíkem - jsou sladší.
Postup výroby
1 kg šípků (šípky rozmixujte nebo rozmačkejte, rozvine se jejich chuť)
přiveďte k varu 0,2 dcl vody a následně jí spařte:
2 lžíce hrozinek
omytou kůru z 1 pomeranče a 1 citronu
2 celé skořice
5 ks hřebíčku
5 kuliček nového koření
Vše promíchejte ve skleněné nádobě a zalijte 2,5 l alkoholu (vodka, slivovice) a nechte tři týdny odležet.
Po 3 týdnech slijte likér a přidejte 0,5 kg medu.